Рядката птица на модата - Айрис Апфел или трай бабо, за гиздост
Айрис Барел Апфел (Iris Apfel) - една от най-екстравагантните жени в света на модата, която винаги е изпреварвала времето си. С голямо майсторство тя умее да смесва различни стилове. Нейната еклектика често се сравнява с високата мода Haute Couture, както и с уличната мода и находките от битпазарите. Айрис без проблеми съчетава текстила от 19 век с модните Dolce&Gabbana и Oskar de la Renta.Като създател на най-известната фирма за тъкани Old World Weavers, тя е символ на качество вече почти век. По време на обширната си кариера, Айрис става част от много исторически реставрационни проекти, включително и работа в Белия дом.

За себе си Айрис казва: "Аз съм най-стария тинейджър на света. А всички тези стилови американски икони са много съвършени за мен."Почти 90-годишна, Айрис е все още пълна с енегрия и сили, без загуба на чувството си за хумор и любопитство, които са били "двата най-големи подаръка от съдбата". Именно тези качества са и позволили да придобие уникални ювелирни изделия, аксесоари и дрехи, с които запълва шкафовете в дома си.

В интервю, Айрис споделя, че е нямала никакво намерение да събира колекция, по-скоро придобитите дрехи са нещо като лов или хазарт:

"Харесва ми да пълзя в кръг и да копая. Не е много весело само да зяпаш в магазина и мериш вещи, предлагани от стилисти и консултанти. Харесва ми самото търсене като прецес и "трупането" на дрехи. Това е весело!"

Мнозина наричат Айрис«Rare Bird of Fashion» - "Рядката птица в света на модата". През 2009 г. цялата и колекция костюми отива в Института по костюмите в Метрополитън музей в Ню-Йорк. Изложбата получава почти същото заглавие - Rara Avis: Selections from the Iris Barrel Apfel Collection" - ("Рядката птица: Избрано от колекцията на Айрис Барел Апфел"). Избрани са 82 ансамбъла и около 300 аксесуара, събрани от цял свят от Айрис. Отличителната черта на изложбата е да съвместиш несъвместимото. Колекцията е еклектична в добрия смисъл на думата, мисис Апфел балансира на границата на добрия вкус и безвкусицата, но никога не я прекрачва.

Преглеждайки експоцията, мисис Апфел отбелязва: "Това не е показване на колекция. Това е просто поглед върху моят гардероб! Винаги съм смятала, че за да те покажат в "Метрополитън" е нужно да си умрял".


Comments

Popular Posts