Кръжок по плетене - 1 - Игли и куки
Решението си е изцяло Ваше, ако можете да плетете. Ако не можете, значи се нуждаете от съвети.
1. Огледайте се и вижте какво е времето. Това е първата част от Вашето решение за плетка. Обикновено лятото се плетат летни плетки, зимата - зимни. Може и обратното, но лятото ще Ви е топло, а зимата студено, ако размените материалите си. Нали?!
2. Мерки и теглилки - взимате сантиметър и измервате горната или долната си половина, без да спестявате, разбира се. Все пак не сте на диетолог. После записвате всички измервания и ги пазите, за да започнете проекта си.
3. Избор на прежда, игли, куки, модел ... Трудна работа!
4. Видове игли и куки - да, повече от един вид са, както и материалите, от които са изработени.
Най-разпространените са метал, дърво и ... пластмаси. Има и вери импортънт, например от ... кости или кокакли. Биват прави и обръчи, с различни дължини и номера на диаметрите.Да се върнем на най-често срещаните:
·         Металните са най-устойчиви, откъм изкривяване и чупене. Разбира се, зависи с каква сила натискате и какво целите с тях. Използвайте ги предимно за плетене, дори ако сте над 18 години! Като отрицателна черта мога да спомена тежестта им, но ... с всичко се свиква.
·         Дървени - перфектни за груби прежди, с не много остър връх, защото влакната на преждата могат да се нацепят, а това означава отделяне на нишки, ускуване, изобщо неприятно нещо, което спира Вашата невероятна начална скорост на плетене.
·         Пластмасови - честно казано, не Ви ги препоръчвам, представете си да плетете със солети. Не стават! Много леки, но уви ... чупливи. Спомням си, че майка ми имаше такива и баща ми редовно ги остреше, защото пластмасовия им връх се "изяждаше" от плетене. За костите не ми се говори по обясними причини.
·         Споменах игли-обръч, с тях се плете в кръг, ако искате. Материалите са същите като по-горните, освен една корда, която свързва иглите. Ако имате достатъчно финикийски знаци, можете да се снабдите с подвижни такива, т.е. купувате си 5 дължини корда (20 см., 40 см., 60 см., 80 см., 100 см. и 120 см.) и си сменяте накрайниците, упс - иглите, също подбрани по номера. Защо са Ви различни дължини и номера? Защото главите на бебетата, примерно са по-малки от нашите, а шапка се плете най-добре с обръч.
·         Пет игли, четири или три. Да, при петте игли особеностите са, че са или двувърхи, или с кукичка в единия, а в другия със заострен връх. Обикновено се плете с общия брой -1. Т.е. ако имате 5 броя, нанизвате еднакъв брой бримки на четирите, а плетете с 1. Разбираемо?! Както каза една моя приятелка, приличат на разярен таралеж. Колкото и странно да Ви звучи, с тези игли отново се плете в кръг, т.е нямате шев, затова тези игли са известни и под името чорапени.   
·         Една кука - обикновено с дължина 15-20 см. или 50 см. Двата вида претежават малка кукичка в единия край, но втората по-дългата си има и втори, т.н. стопер или тапа. Тази кука е специална и се нарича - туниска или тунизийска. Изисква специални умения за плетене, с които ще Ви запозная в следващите кръжоци ... за напреднали. Да се върнем на първият, традиционен вид една кука. Отново различни материали и номера, както и видове прихват. Тънките куки се наричат дантелени, защото се плетат много фини плетива.
Дано не пропуснах нещо от необятния свят на иглите и куките. С това завърши първият ми кръжок по плетене. Надявам се да посетите и втория! Успех!


Comments

Popular Posts