Десетте заповеди на плетенето /преведено от big Pufana от списание „Верена“/


Най-древният и напълно съхранен закон е бил създаден от Хамурапи преди 3800 години. „Кодексът на Хамурапи“ е издълбан върху базалтов стълб с височина повече от 2000 метра и съдържал 281 параграфи.
Малко известен факт е, че жената на Хамурапи била страстна плетачка и също направила списък с правила, а именно правилата на плетенето. Тези заповеди, които, вероятно били гравирани с помощта на игли номер 3 върху глинени парчета, векове били неизвестни и скоро били открити от археолози в дълбините на река Тигър. Освен това, намерените при разкопките фрагменти свидетелстват за това, че в тази пещера се съхранявали ... огромни запаси от прежди.

1. Използвайте само най-добрият материал, с който разполагате. Така Вие ще получите повече удоволствие от плетенето, а това ще се отрази на Вашата работа. Животът е кратък, за да губите времето си в плетене на некачествена прежда. Ако имате малко пари, посещавайте разпродажби и действайте на принципа „по-добре малко, но по-хубаво“. Отдайте предпочитание на сложните плетки и модели, тогава ще можете да плетете достатъчно дълго с по-малко количество прежда. Запасете се с прежда в добрите времена, за да плетете запасите си в тежките такива.
2. Вложете всички свои умения и старания в работата си. Разплитането, в най-лошия случай ще отнеме няколко часа, но грешката, която Вие виждате, никой няма да забележи, но рискувате Вие да я виждате години наред. Това, разбира се, не е повод да страдате мълчейки. Помнете: никой /в това число и Вие!/ не е идеален, а някои грешки може креативно да бъдат преобразени в елемент от дизайна.
3. Плетете само за тези, които съумяват да оценят Вашите умения и работа, и ще се радват да носят сътвореното от Вашите ръце. Създадените от Вас вещи са толкова ценни, че не бива да отлежават в шкафовете. Никога не продавайте Вашите творения на по-ниска цена, защото Вие сте отделили толкова време от своя живот, за да ги направите. Този, който не е готов да заплати съответната цена, може да си мръзне или да си носи купени ръкавици от магазина. Бъдете егоистични: ако Ви харесва да плетете само за себе си, правете това радостно и без срам!
4. Бъдете готови да помогнете на начинаещи плетачки и щедро да дарите със своите знания, тези, които имат нужда. Но не мислете, че Вашите бримки са единствено правилните. Винаги проявявайте уважение към работата на другите и бъдете разточтелна по отношение на поддръжка и похвали. Само не бъдете лицемерни: обоснованата и тактична критика ще помогне на плетачката повече, отколкото незаслужената похвала. Бъдете открити за разбиране на критикита и към своята работа. Ние всички научаваме нови неща през живота си.
5. Радвайте се на нашето забележително хоби с колкото се може повече хора и поддържайте новото поколение в усвояването му. При това, избягвайте излишната мисионерска деятелност: не на всеки се отдава да плете. Плетете без всякакво стеснение публично, бъдете търпеливи и снизходителни към непрофесионалните коментари на тези, които не могат да плетат. На тях не им е дадено да оценят прелестите на нашето увлечение и не заслужават нашето съчувствие.
6. Не позволявайте да имате угризения на съвестта по повод плетенето Ви. Това си е Ваша работа: колко време ще прекарате с хобито си, колко недовършени неща имате, колко запаси от прежди също. Всичко, което Ви прави щастлива е правилно и добро, стига да не вредите на себе си и околните.
7. Пробите за плетене – това е съвършено безсмислена загуба на време, те са необходими за това, дрехата да бъде подходяща за определен размер. Инструкциите не са закони. Вие можете и имате право по всяко време за изменята всичко така, както Ви се иска, плетаческата полиция няма да Ви арестува за това нарушение. В такъв случай не се озлобявайте на дизайнера, ако Вашия резултат бледо напомня на оригинала или съвсем не прилича на него.
8. Отнасяйте се хладнокръвно към мъките на плетаческия живот: възли в кълбото, грешки в инструкциите или умален метраж на преждата; те съществуват само затова, за да проверят Вас и закалят характера Ви. Пазете силите си в неравната борба със заклетия враг – молецът, унищожавайте го, за да нямате чести срещи с него!
9. Уважавайте авторските права и избягвайте плагиатството. Черпете вдъхновение от други дизайнери, но не украсявайте себе си с „чужди пера“. Дайте на своите творчески сили време и възможност за развитие, може би и у Вас е скрит дизайнер.
10. Бъдете любознателна и отговорна. Не се колебайте да изпробвате нови техники на плетене, дори когато винаги правите нещата така, както Вашата баба, майка са ги правили. Вероятно съществува и друг, възможно по-добър начин. Плетенето – това е дълго пътешествие през целия Ви живот; този, който ходи по една и съща пътека, може никога да не види най-красивите места!

Comments

Popular Posts