Кръжок по плетене - 2 - ПреждиПрежда се наричат дълги, непрекъснати, усукани нишки или влакна, използвани в текстилното производство за тъкане, шиене, плетене и бродиране. В миналото преждата е предена на ръка с помощта на хурка и вретено. Малко по-късно навиването на преждата става с чекрък - въртящо се колело. Истинска революция в производството на прежда настъпва с изобретяването и въвеждането на предачните машини. Това става по времето на династията Сун (900 - 1279) - ерата на китайската индустриална революция. Предачната машина по това време е хидравлично захранвана и твърде обемиста.

Преждата може да се състои от един вид нишки или да е смесена. Често срещана практика е да се смесват изкуствени и ествствени влакна, защото всяко едно от тях има някакви предимства. Така например изкуствените синтетични влакна са по-здрави и устойчиви на огън, докато ествствените попиват потта по-добре и създават повече комфорт. Едни от най-употребяваните комбинации са памук-полиестер и вълна-полиакрил. Могат да се съчетават и само естествени влакна като ангора, кашмир, мохер, памук или лен.

Преждата може да се остави с естествения си цвят или да се боядиса. Също така може да бъде пресукана или непресукана. Тя се продава най-често на чилета от по 50 g и 100 g, но се среща и по 25 g и 200 g. От бяла и червена прежда през пролетта се изработват мартениците.


Обичате ли да обличате дреха, която Ви боде, сякаш сте се заровили в планини от коприва?! Аз не обичам. Даже мразя. Моето дете също. Тя е малко като барометър за боцкащи прежди. Имам и безкрайно доверие като всяка мама.
           

Как да се сдобиете с прежди?
     Много хубав въпрос ми задавете. Представяте си овца, нали? Такава:        Сега съжалих, че Дядо Коледа не разбра за нея като мечтания подарък. Нищо, догодина ще му напомня!

       Вие заслужихте похвала, защото открихте естествения вид на произхода на преждите. 

        Въ̀лна е съвкупността от космите на различни видове животни (в България най-често овце) и има стопанско значение като материал в текстилната промишленост. От суровата вълна след почистване и изпридане се получава вълнена нишка, от която може да се плетат дрехи (напр. пуловери) или да се тъкат вълнени платове.

       Вълнените тъкани имат редица ценни качества – те задържат топлината, същевременно позволявайки на кожата да диша. Освен това вълнените тъкани позволяват лесно боядисване в трайни и безвредeн, също с естесвен произход цветове.

      Проблемите с вълнените тъкани настъпват, когато те не са съхранявани правилно - образуват се топчета, тъканта се спитва и загубва формата си.

       Четкайте вълнените си палта и костюми след всяко обличане с мека, гъста четка. 

        Дръжте дрехите си на проветриво място, където те могат да дишат. 

        Вълнените дрехи трябва да се перат със специални препарати, на ръка. Максималната температура на водата при прането е 30°С. Вълнени палта и сака е добре да се носят на химическо чистене. Вълнените дрехи могат да се изперат и в пералня, на ниска температура (до 30°С) и в режим "вълна".

     Сушете вълнените дрехи като внимателно попиете излишното количество вода с хавлиена кърпа. След това ги поставете върху кърпа, препоръчва се сушенето в хоризонтално, а не във вертикално положение. 

     Гладенето на вълнените дрехи трябва да бъде много внимателно и щадящо, в режим "вълна". Тъканите трябва да са навлажнени със спрей или пара. 

      Съхранявайте дрехите си внимателно. Уверете се, че са чисти преди да ги приберете в гардероба. Най-малкото петно може да привлече молци. Най-добрите гардероби за съхранение на вълнени дрехи са облицованите или направени от кедър ... в Канада.

     
        Преждата от кучешка вълна е нововъведение в производството, което се изразява в противовъзпалително действие и се явява един от проверените във времето средства за избавяне от болки в ставите, гръбнака при радикулит и остеохондроза, при заболявания на бъбреците и др.

        Като влакно тя поглъща влагата от 35-50% от собственото си тегло и свободно я разсейва, като затопля и подобрява циркулацията на кръвта, така тялото винаги остава сухо и топло.

        Изпирането на готовите изделия е изключително ръчно, без намачкавне, само в сапунен разтвор. Може да бъде гладена през влажна кърпа.

        Не се препоръчва за хора, алегрични към вълна!


     Освен вълните, съществуват и естествени памуци.


Не, не се купуват от аптеките. Растат по полянките, където не се разхождат и пасат овцете.

Памукът е най-разпространеното натурално влакно. Макар че използването му за производство на облекла започва още през 7-ми век преди новата ера в Китай, до средата на осемнайсти век в Европа той се внася само във вид на готови изделия. Първата работилница за тъкан памук е открита в Англия през 1772 година. Познати са 39 различни растения от семейството на памука като най-голямо разпространение са получили шест, отглеждани в различни региони на планетата. Качествата на готовите изделия зависят най-вече от това, кое точно растение се използва за суровина. За най-добър се приема памука, отглеждан в Индия и Египет. 
Памукът е удобен и приятен за носене, хигиеничен, устойчив на пране. Той “диша” /лесно пропуска въздуха/, лесно попива влагата. Болшинството от хората са на мнение, че за тялото им няма нищо по-добро от естествения памук, но трябва да се знае, че най-качествените платове след изтъкаването си преминават десетки химически обработки /багрене, омекотяване, антипилинг, монфорц, ензимно пране,/,целящи подобряване на  качествата на “естествения памук”. Все повече се залага на проучването на алтернативни материали за производството на бельо. В последните години все повече се налага вискозата.

     Безспорно естествените прежди са най-добрите откъм изработка и качество на изделията, но ... имат и недостатъци. Най-големият е този, че при употреба и третиране с пране и потене, се доближват до първоначалния си вид.      Коприната, по –точно казано копринената нишка е продукт на копринената буба, насекомо, известно в Китай от незапомнени времена (по мнението на Конфуций -  3000 години до нашата ера.) До VІ век, тайната на копринопроизводството се пази в тайна, а в Европа била доставяна само като готова тъкан.

      Коприната прекрасно охлажда през топлото лято. Това свойство е странно, защото тя задържа топлината. Много ценно е и това, че коприненото влакно не се овлажнява, способно е да поглъща влага до 50% от собственото си тегло.

Завалване и образуване на бубунки практически не се получват при коприната. Влакното е много здаво, но понякога е трудно да се поддържа – изисква меки измиващи средства и не трябва да се суши на слънце. Съществуват много сортове каприна – муслин, газ и т.н. За плетене се предпочитат смесени прежди с памук, вискоза, синтетика.


Comments

Popular Posts