Апотеоз за иглите с номер 3

Шшшът! … Тихо, приближете се! Още по-близо, искам да Ви прошепна една тайна на ухо: „Пуловер може да се изплете с игли номер 3. Честно, честно, Вие можете спокойно да ми се доверите.“
А сега сериозно, ако разговарям с друга плетачка, че на мен най-много ми харесват тримилиметровите игли, често в отговор ще получа ужасен стон: „Да, но това ще се плете ве-е-чно!“
Да, за да изплетеш цял пуловер с тънки игли и от тънка прежда, без съмнение е невъзможно за няколко дни или през уикенда. Изготвянето на изделия с пробен образец, например: 28 бримки и 40 реда, разположени в 10 кв. см. заема в 4 пъти повече време, отколкото 13 бр. и 21 реда. Може да се каже, не точно 4 пъти, защото с по-тънките игли, палците правят по-кратки движения, така че плетенето в тесния смисъл на думата може да се окаже и по-бързо. Плетенето няма нищо общо с гребането, нито със спортовете и ако аз плета мой проект повече от 3 седмици, то аз имам в повече удоволствието от самото плетене, особено ако между палците ми усещам прекрасна прежда от вълна.
А преди положението е било съвсем друго. До края на 50-те години на миналия век било абсолютно нормално да се плете пуловер с игли номер 2 или 2,5.  В моята колекция от исторически брошури по плетене така и не срещнах игли по-дебели от 4,5 мм. Тогава пробните образци от 30 бримки, че и повече са били нещо съвсем нормално. Модата е била доста женствена и романтична, подчертаваща фигурата, затова и тънката вълна била най-добрата.
Ако се вгледаме още по-дълбоко – в 17 и 18 векове, ще открием даже трикотаж с проба на бримките от 60 или 80 бр. в 10 кв. см. Навярно тогава са се използвали и игли по-тънки от 1 мм.!
Едва през 60-те – „swinging sixties“, в съответствие с новият дух на времето, са се появили по-дебели прежди и куки, обусловено и от растящата популярност на изкуствените влакна.
Днес е невъзможно да си представите магазин без наличието на такива. Но, за щастие, там и до сега съществуват прекрасни тънки прежди с доста дължина на нишката. Наистина, трябва доста да се потрудите, за да ги откриете.
В най-добрият случай, да се изплете изделие от тънка прежда си струва! Този трикотаж става доста равномерен и лек. Ако сте стройни, то той чудесно ще следва вашия силует. Ако не сте съвсем, все пак той не са набива на очи. Тези изделия са пригодни за офиса, даже тогава, когато Ваш колега включва отоплението на пълна мощност през зимата. Тази вещ изглежда в пъти по-елегантна, отколкото изплетената от дебела прежда и в зависимост от модела, определя спортен и свободен стил.
Аз самата не се нуждая от пуловер на улицата, който изглежда толкова дебел, сякаш е козината на Йети. В Сибир, може би, от него ще има смисъл, а за тукашните климатични условия, изделие изплетено с 8-ми номер куки … е излишно. Под пуловера, над куртката, това без съмнение сгрява, но не самия материал, а въздухът между слоевете.
Натурите, особено чувствителни към студ, ще ги посъветвам да използват прежди от вълна на як, защото са много леки, меки и едновременно с това много топлят. Запомнете общото правило – колкото по-хладен е климата в една страна, толкова по-топла е вълната, която се добива оттам. Казано още по-просто: животински прежди – зимата, от растения – лятото. За летните плетени вещи преждата просто не може да бъде достатъчно тънка. Аз не преставам да се удивлявам на летните прежди, които са толкова дебели, че през лятото в нашия Хамбург, с неговия топъл и влажен климат, предизвикват непрекъснато потене.
Лично за мен, огромно удоволствие ми доставя плетенето с тънки игли и прежди, за да създам красиви и изящни вещи. Плетките стават като дантели, изглеждащи отлично. Освен това, възможните малки грешки не се набиват така в очите, както и извадените бримки от … живеещата в дома Ви котка. Струва ми се, че плетенето с по-дебели прежди е изморително, защото преждата тежи и движенията с иглите стават тромави и не толкова подвижни. Ако плета с игли по-големи от 5 номер, започвам да чувствам, че плета някакви окови.
Тънките прежди имат еднозначно финансово преимущество, благодарение на достатъчно голямата си обща дължина и разхода на по-малко материал. За същите пари, аз принципно, мога да изплета две изделия вместо една и се нуждая от по-малко количество в добавка. Злите езици даже потвърждават, че в последните години тенденцията в продажбите на по-дебели прежди е възходяща, но това е естествено е само слух …
Освен това, ако плетете с кълбо с голяма дължина, то възлите по време на плетенето ще бъдат по-малко. Смея да предположа, че Вие и така не обичате да съединявате нишки, както и аз. Затова шевовете стават по-плоски и по-незабележими. Но трябва и да си призная, че за това е нужно доста време: повече редове, повече съединения. Но и с това се примирявам.
Не искам да скривам и още един недостатък на тънките игли: имам навика, както у много от Вас, да повдигам лявата игла с десния показалец. А това може да доведе до болезнено усещане в края на пръста, даже и да се образува плътна кожа, ако продължите да го правите. Това безспорно причинява неприятна болка. Затова понякога, за да си почине кожата, плета с по-дебели куки – 4 номер и се удивлявам как бързо расте моето изделие …

Tina Hees

Превод: инж. Светла Ангелова
Verena Herbst 2013

Comments

Popular Posts