Майсторът с ръчния труд
В днешно време хората все повече се интересуват от ръчно направените изделия. Модерно е да притежаваш уникална вещ, която е само единствен екземпляр. Затова търсенето е увеличено. Всеки майстор на ръчни изделия се е сблъсквал със следния въпрос: „А защо е толкова скъпо?“. Хората даже не разбират, че майсторът влага в своята работа не само сили и старание, а своята душа ...

Моите причини, поради които ръчната работа не може да бъде евтина са следните:

1.       Времето, за което се изготвя едно изделие винаги е повече, защото не се прави с машини от поточна линия.
2.       Изделието се изработва с помощта на желанията на клиента. В процеса на работа се сменят, допълват, свиват детайлите, в зависимост от индивидуалните мерки за постигане на оптималния резултат.
3.       Изделието е уникално! Точно копие няма у никого. Често, ако майсторът го повтори, то две еднакви изделия никога не се получават напълно идентинчни.  На мен лично ми е приятно да осъзная, че някои от изделията притежавам само аз.
4.       Майсторът много щателно контролира процесът на изготвяне на изделието си – следи всяка бримка, всяко влакно. Неговото изделие – това е репутацията му, както и самото му име. Той не може да си позволи да направи некачествена вещ.
5.       Много време се губи и при избора на материали. Освен че трябва да намери нужните прежди или основната тъкан, той трябва да намери начин да ги съчетае идеално.
6.       При поточната линия практически няма ръчна работа. При ръчната работа нещата не стоят така. С машината е невъзможно да се добие такава качествена изработка на детайлите. Самата Коко Шанел е отдавала особено предпочитание на ръчния труд.
7.       За да се постигне добър резултат е нужно да се познава целия процес на обработка, състава на материалите и техните свойства. Нима във фабриките всеки работник се впуска в такива дейтали? А майсторът – задължително.
8.       Майсторът не икономисва от качество. Във фабриките икономията стои на едно от първите места, а при индивидуалните проекти това е нецелесъобразно, защото за майстора главното е не да осъществи покупко-продажба, а да намери „хазяйна за своята рожба“.
9.       При поръчка на оригинални изделия никой няма да Ви иска ненужни неща, а във Вас и Вашите желания ще се вслушват, като се стараят заедно да се получи неповторима вещ.
10.   В ръчно изработените вещи има душа, характер, темперамент и история.

Екатерина Кирсанова

превод: Светла Ангелова /Big Pufana/ 

Comments

 1. Много добре написано. Имам много да пиша по въпроса, но едно е достатъчно - ценете си труда!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Права си, ако всички пишем и си казваме открито мнението, мисля, че ще затворим доста усти, които твърдят, че плетенето е лесно и е ... бабешко. Стига вече с тия изтъркани клишета. Всеки майстор трябва да държи на уменията и знанията си, за да се оценява труда му. Плетенето също е професия и това трябва да се разбере от всички.

   Delete
 2. Впечатлена съм!Изключително точно казано!Има хора, които подценяват себе си, а правейки това, не могат да оценят и труда на другите.Но има изход за всеки проблем-да си направят сами, това, за което не им се дават пари.
  В контекста на поста-знам как се плете, макар сега да не плета...и веднъж, макар и да предложих по-високо заплащане на една жена, тя отказа да ми оплете една блуза с много цветове...Оплетох си я сама- желанието да имам тази блуза бе толкова голямо, че плетях почти денонощно и бях много щастлива, че си я направих, е случваше се да разплитам, но това не ме отказа...
  Поздравления за изказаната позиция!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Бети, благодаря за изказаното мнение. Радвам се, че плетеш! С удоволстиве ще следвам и блога ти! До нови срещи!

   Delete

Post a Comment

Popular Posts